Domein: Creativiteit

Veel mensen vinden zichzelf niet meteen creatief. Dat is totaal onterecht, want iedereen speelt de hele dag met taal. Als je beter wilt worden, moet je deze creativiteit trainen. Een idee verzinnen, vertellen, verbeelden, volhouden, je eigen nieuwsgierigheid opwekken: in dit domein oefen je deze vaardigheden.

Nieuwsgierig is iedereen van nature, niks leuker dan gluren bij de buren bijvoorbeeld. Nieuwsgierigheid kun je nog vergroten door vragen te stellen. Waarom is iets zoals het is, hoe is dat zo gekomen? Een schrijver maakt van dingen een probleem door het stellen van die vragen, en krijgt zo stof tot schrijven.

Kun jij spelen met taal, tot je de woorden of beelden vindt die je zoekt? Moet je bijvoorbeeld nieuwe woorden maken om te kunnen zeggen wat je bedoelt? Leer hier te werken met alles wat je te binnenschiet, nog voor je goed en wel hebt nagedacht.

Schrijvers hebben altijd wat aan feedback, of dat nu gevraagd of ongevraagd wordt gegeven. Gemakkelijk is het geven en nemen van feedback niet, maar leer hier uitdelen en accepteren om samen verder te komen met schrijven.

Ga jij door als het moeilijk wordt, en je als schrijver even vastzit? Dit zijn misschien wel de momenten waarop je de mooiste dingen maakt, als je maar weet door te zetten en het op de koop toe neemt dat wat je doet, misschien wel niet lukt.

Als anderen jouw idee geen goed idee vinden, wat doen je dan? Houd je aan je idee vast, heb je het lef je idee helemaal uit te werken en je gelijk als schrijver te laten zien?

Als schrijver kun je zo trots zijn op wat je schreef als een kind dat is als er een tand uitvalt. Die tand valt er vanzelf uit, dus het kind kan zich afvragen: ‘wat deed ik daar zelf aan?|. Maar dat doen kinderen niet, ze accepteren dat ze als vanzelf iets goed deden. Leer hier hoe je dat met schrijven ook kunt doen.

Hoe lever je kwaliteit? Door het beste te schrijven wat je kunt schrijven, maar ook op tijd te beslissen dat iets klaar is om door een ander gelezen te worden. Wanneer stoppen met schrijven en schrappen, wanneer doorgaan? Leer het hier.