Behoeftepeiling

Het woord ‘levensbehoefte’ gebruiken we in het Nederlands om datgene te omschrijven wat je echt nodig hebt in je leven. Als je Google de opdracht geeft te zoeken wat Nederlanders allemaal als levensbehoefte omschrijven, dan is dat nogal wat: zout, WiFi, lopen, sex, lezen, water, ventilatie, cultuur, coaching, kennis, sport, mobiele telefoon, knuffelen, energie, reizen, wonen, slapen, mineralen, weersverwachting. En dat zijn nog maar de eerste zoekresultaten.

Deze oefening leert je te bedenken wat jouw levensbehoefte is, en hoe die onder woorden te brengen.

 • Bedenk wat je eigen eerste levensbehoefte is: waar kun jij niet zonder leven? Je mag geen persoon of ander levend wezen noemen. Denk bijvoorbeeld aan een ding, een service of aan een activiteit.
 • Schrijf een korte tekst van ongeveer 200 woorden over die levensbehoefte.
 • Verwerk in de tekst:
  – twee argumenten waarom je er niet zonder kunt
  – twee voorbeelden van wat er zou gebeuren als je deze levensbehoefte niet meer tot je beschikking had.

In de vorige stap heb je jouw levensbehoefte opgeschreven, maar is deze levensbehoefte wel helemaal van jouzelf? Heel veel van wat wij willen en vinden komt direct uit onze sociale omgeving. Omdat wij onbewust anderen imiteren, is het goed om altijd te bedenken wat er echt bij jou hoort en wat niet.

Als je bij een groep hoort, laat je dat zien door je op een bepaalde manier te gedragen of te denken: je denkt dan misschien dat wat de groep wil, ook voor jou belangrijk is. Maar als je teveel of te vaak dingen doet en zegt die niet bij jou horen, kun je jezelf kwijtraken.

De schrijfster Dilara Bilgiç schrijft in haar boek De gelabelde  over de neiging die groepen hebben om de levensbehoefte van de groep als de énige levensbehoefte te zien. Ze laat in haar boek haar moeder aan het woord, die op haar werk in discussie raakt vanwege een levensbehoefte die zij voelt:

Op het werk bad ik tijdens de koffiepauzes. Sommige collega’s reageerden daar argwanend op. Ze wilden weten waarom ik dat niet thuis deed, en het per se in de pauze moest doen. Ik heb dat nooit helemaal kunnen vatten. Ik vraag toch ook niet waarom zij hun koffie niet thuis dronken? Koffie en de gesprekken bij de automaat zijn voor sommigen een fundamentele levensbehoefte. Voor mij is bidden een levensbehoefte.

Bron: Dilara Bilgiç, De gelabelde. . Amsterdam 2022, 122.

 • Kijk nog eens goed naar wat je schreef toen je je levensbehoefte omschreef. Waar komt die behoefte vandaan? Volg je een groep, of volg je jezelf? Wil of durf je anders te zijn dan anderen in je levensbehoefte?
 • Laat wat je schreef over je levensbehoefte lezen aan een ander. Bespreek je levensbehoefte met je klasgenoten.
  • Begrijpen jullie elkaars levensbehoefte (hebben jullie ze duidelijk genoeg opgeschreven)?
  • Hebben jullie allemaal andere levensbehoeften opgeschreven, of dezelfde?
  • Moeten jullie ruimte maken voor elkaars levensbehoeften, er rekening mee houden?
 • Wat vond je van de oefening, of wat heb je geschreven? Vul het hieronder in!

  Neem contact met ons op