Compliment: hoe maak je er een lezer blij mee?

Een compliment is een geschenk dat je aan iemand geeft. Als je dat in een gesprek doet, kun je goed zien hoe het compliment valt. Is iemand er wel blij mee?  Is dat niet zo, dan kun je je compliment toelichten. Als je een compliment opschrijft, kan dat toelichten niet. Het staat er, en moet in één keer goed zijn en ook echt als compliment begrepen worden door de lezer.

Sinds 1500 is het uitdelen van complimenten in Europa steeds belangrijker geworden. Ze werden steeds meer gezien als geschenkjes die wat waard zijn: een compliment van een belangrijk iemand krijgen, betekende dat je zelf ook belangrijk werd. Met aannemen van complimenten werd er niet eenvoudiger op: lijk je niet te ijdel als je een compliment zomaar accepteert, meent iemand een compliment wel echt? Sinds 2003 is 1 maart in Nederland Nationale complimentendag: Nederlands kunnen kennelijk wel wat aansporing gebruiken om elkaar complimenten te geven.

Voor je begint met schrijven: wil je eerst meer weten over de geschiedenis van het genre ‘compliment’, klik dan ‘hier’. Wil je een voorbeeld lezen van een verkeerd begrepen compliment van een schrijver, kijk dan hier. Wil je eerst in het algemeen meer weten over hoe oefenen met genre en techniek je een betere schrijver maakt, klik dan hier.

  • Wat vond je van de oefening, of wat heb je geschreven? Vul het hieronder in!

    Neem contact met ons op