Fan fiction schrijven over romans

In deze module ga je fan fiction schrijven over een roman die je gelezen hebt. Je hoeft hem nog niet helemaal uitgelezen te hebben en je kunt over iedere roman fan fiction schrijven. Als het kan werk je in duo’s of trio’s, anders kun je ook alleen aan de slag. De module duurt ongeveer 80 minuten.

Fan fiction ontstaat wanneer een lezer (een fan) van een boek of boekenserie zijn fantasie de vrije loop laat. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met de personages als het boek is afgelopen? Of ‘achter de schermen’ tussen de scènes die je te zien krijgt als lezer? En hoe zou het eruit zien als de slechterik en de held verliefd op elkaar worden? Kortom: je kunt het zo gek niet bedenken, of je kunt erover schrijven!

Fan fiction zijn dus eigen geschreven verhalen van lezers over hun favoriete boeken. Populaire onderwerpen van fan fiction zijn bijvoorbeeld Harry Potter, Twilight, The Hunger Games en Percy Jackson and the Olympians. De ‘amateurschrijvers’ posten hun verhalen online op forums, waar andere fans hun verhalen gratis kunnen lezen en kunnen reageren. Dit gebeurt meestal in het Engels. Op zulke forums is er één regel: de reacties moeten positief en opbouwend zijn; het forum is een veilige haven voor iedereen. Als schrijver van fan fiction houd je rekening met wat er ‘canon’ is: dit zijn de gebeurtenissen, namen, locaties, relaties en personages zoals ze in de originele tekst staan. Maar je hóéft je er niets van aan te trekken: je mag alles verzinnen wat je wil.

Voor je begint:

Schrijf samen met één of twee medeleerling(en) die hetzelfde boek heeft/hebben gelezen (of aan het lezen zijn) fan fiction over dat boek. Schrijf in het Nederlands en maximaal één A4’tje. Bespreek met elkaar de volgende stappen, voordat je gaat schrijven:

 1. Kies een personage dat in jouw verhaal de hoofdpersoon wordt. Dit mag een ander personage zijn dan in de roman de hoofdrol speelt. Kies voor een personage dat je interessant vindt en bij wie je wel eens in het hoofd zou willen kruipen. Dit kan bijvoorbeeld ook de slechterik van je boek zijn, of een bijfiguur dat niet zoveel aan het woord komt.
 2. Bepaal het plot: wat gebeurt er in jouw verhaal? Bedenk het doel van je hoofdpersoon. Misschien wil je personage wel een liefdesrelatie aangaan met een ander personage, of wil je personage iemand redden, iets ophalen of vinden, of iemand verslaan in een wedstrijd of gevecht? Kortom: probeer te bedenken wat het plot wordt, waar het verhaal naartoe werkt. Zorg er wel voor dat het verhaal zich afspeelt in de wereld van het boek, dus dat wat er gebeurt past in de sfeer van wat je weet uit de roman.
 3. Bepaal vervolgens welke kleinere gebeurtenissen je hoofdpersonage meemaakt onderweg naar diens doel. Moet je personage bijvoorbeeld hard trainen voor de wedstrijd, moet je personage een reis afleggen, of moet die een persoon of ding vinden?
 4. Bepaal welke andere personages jouw personage tegenkomt tijdens de gebeurtenissen en wat voor rol zij vervullen. Is er bijvoorbeeld een beste vriend of geliefde die het hele avontuur met je hoofdpersoon meegaat, is er een ouder iemand die advies of handige spullen meegeeft, is er een ‘obstakel’ onderweg zoals een bewaker, of is er een slechterik waarmee het personage aan het eind in gevecht komt?
 5. Bepaal waaróm je personage dit wil doen: wat is diens drijfveer? Is je personage bijvoorbeeld de uitverkorene, op wiens schouders het lot van de wereld rust, is je personage verliefd op iemand die ontvoerd is, of wil je personage wraak nemen? Door de beweegredenen van je personage te laten blijken aan je lezer wordt het verhaal geloofwaardiger.

Bekijk (in het Engels) een voorbeeld op een online fanfiction-forum (hoofdstuk 1 van Harry Potter-fan fiction) en bekijk de reacties die lezers erbij hebben geplaatst. Overleg met één of twee klasgenoten:

 • Hoe het forum eruitziet: wat voor disclaimer wordt er bovenaan de tekst gegeven? Hoeveel hoofdstukken heeft dit verhaal? Wat is de stijl van de site en op welke linkjes kunnen jullie klikken?
 • Wie is het hoofdpersonage en welke bijfiguren komen jullie tegen in het verhaal? Waarom heeft de schrijver, denken jullie, niet Harry Potter als hoofdpersoon genomen?
 • Wat vinden jullie van het verhaal en waarom? Zouden jullie verder willen lezen?
 • Voor de Harry Potter-kenners: staan er dingen in de tekst die niet in de ‘canon’ (de originele boeken) voorkomen?
 • Hoe zien de reacties op deze tekst eruit? Hoeveel reacties zijn er geplaatst en door wat voor profielen? Is de toon van de reacties vooral positief of negatief? Welke opmerkingen komen vaker voor?

 

 1. Bekijk jullie resultaat van de eerste schrijfopdracht. Bespreek samen hardop of jullie tevreden zijn over de gebeurtenissen en personages en of is de toon/sfeer van jullie tekst is zoals jullie voor ogen hadden. Herschrijf de stukjes waar jullie over twijfelen. Je kunt de toon of sfeer van je tekst nog wat aandikken door bijvoorbeeld spannende momenten of humoristische opmerkingen van personages toe te voegen.
 2. Klaar met herschrijven? Laat jullie tekst aan een ander groepje lezen. Laat hen onder jullie tekst positieve en opbouwende reacties ‘posten’! De reacties moeten suggesties bevatten die jullie tekst nóg beter kunnen maken. Gebruik die reacties om de laatste dingen aan jullie tekst te veranderen.
 3. Reflecteer door door deze vragen in te vullen.

 

Meer lezen?

Kijk eens rond op de bekendste online fan fiction forums:

Of luister naar de bekendste podcasts over fan fiction op Spotify:

 

 • Wat vond je van de oefening, of wat heb je geschreven? Vul het hieronder in!

  Neem contact met ons op