Liefde

Grote schrijvers hebben veel invloed op de manier waarop we over grote thema’s als liefde, dood, vriendschap etc. nadenken. Veel mensen lezen hun boeken, en raken zo vertrouwd met de manier waarop die grote schrijvers over die thema’s nadenken. In deze oefening ga je letterlijk knippen en plakken in bestaande teksten van grote schrijvers om  je eigen gedachten over die thema’s op te schrijven.

Onderbouw

Mel Wallis de Vries is een populaire Young Adult-schrijfster. Ze schrijft thrillers, met vaak vrouwelijke hoofdpersonages. Een daarvan is Schuld: hoofdpersonage Kate heeft net een vriend, Luuk, op wie ze halsoverkop verliefd is geworden. Sinds ze hem kent, maar ze fijne maar ook angstaanjagende dingen mee.   

Bovenbouw

Jan Wolkers schreef in 1969 het boek Turks fruit. Een verhaal over een verloren liefde. Zo opgeschreven dat het veel lezers nadien kon boeien, maar ook afschrikken. In de loop van de jaren kwam er kritiek op de manier waarop de mannelijke hoofdpersoon in het boek omgaat met de vrouw die hij liefheeft, en die hem verlaat.  

  • dit fragment uit Turks fruit

Beschrijf in 5 woorden de relatie tussen de mannelijke hoofdpersoon en zijn vriendin.

Beschrijf in 5 woorden hoe de relatie tussen jou en je vriend(in) er idealiter uitziet.

Onderbouw

  • kijk nu naar de tekst van De Vries. Komen jouw woorden erin voor, kun je stukken van de tekst van De Vries tekst letterlijk wegknippen of uitvlakken waardoor uiteindelijk een zin, een gedachte, een idee overblijft over de relatie tussen een man en een vrouw die bij jouw woorden past?
  • kijk ter inspiratie eventueel naar dit plaatje om te zien wat het idee van dat knippen en plakken is. Je ziet een gedicht dat ene Kirsten Bailey maakte, geïnspireerd door werk van de kunstenaar Tom Phillips, A humumenthttps://www.tomphillips.co.uk/humument/slideshow/1-50.

Bovenbouw

  • kijk nu naar de tekst van Wolkers. Komen jouw woorden erin voor, kun je stukken van Wolkers tekst letterlijk wegknippen of uitvlakken waardoor uiteindelijk een zin, een gedachte, een idee overblijft over de relatie tussen een man en een vrouw die bij jouw woorden past?
  • kijk ter inspiratie eventueel naar dit plaatje om te zien wat het idee van dat knippen en plakken is. Je ziet een gedicht van Yasmine Seale, ‘The Thousand and One Nights’ (2020), geknipt uit The Thousand and One Nights (1840) (Engelse vertaling van Duizend-en-één-nacht).
  • als je meer wilt weten over waarom ze precies deze woorden liet staan, lees dan: https://poetrysociety.org.uk/essay-seale-1001-nights/.

Laat jouw schrijfproduct (de geknipte en geplakte pagina) aan een klasgenoot lezen. Vraag die klasgenoot om een reactie.

  • Wat vond je van de oefening, of wat heb je geschreven? Vul het hieronder in!

    Neem contact met ons op