Meedoen aan een schrijfwedstrijd?

Een van de manieren om je je als schrijver bekend te maken, is meedoen aan een schrijfwedstrijd. Daarvan zijn er heel veel in Nederland: van wedstrijden voor het beste verhaal-in-6-woorden tot wedstrijden voor romans. In deze oefening leer je hoe je een schrijfwedstrijd kunt gebruiken om je als schrijver te verbeteren. Zo kun je beslissen of je mee wilt doen aan een wedstrijd en hoe je de meeste kans maakt.

Het wordt gezegd dat de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway het eerste en beste verhaal-in-6 woorden ooit schreef: “For sale: baby shoes. Never worn” (Te koop: babyschoenen, nooit gedragen). Misschien kende je het genre niet, maar als je naar dit voorbeeld van Hemingway kijkt, op welke zou een jury voor een wedstrijd voor zo’n verhaal van 6 woorden dan moeten letten bij het beoordelen? Schrijf die punten op.

Elke wedstrijd heeft specifieke punten (criteria) waarop de inzendingen beoordeeld worden. Het idee om in Nederland een competitie op te zetten rond een verhaal van 6 woorden, kwam van de schrijver Kluun. Hij kwam met deze criteria: ‘Het gaat verder dan een oneliner of een dichtregel. Een goed verhaal van zes woorden is in feite een hele roman teruggebracht tot de kern, waarbij de lezer geprikkeld moet worden om zelf te bedenken hoe het verder gaat of wat eraan voorafging. Dat maakt het Hemingway-verhaal zo briljant.’ Voor de gelegenheid werden 36 romans van Nederlandse schrijvers tot 6 woorden teruggebracht. Lees hier hoe dat uitpakte.

Pak nu iets wat je zelf ooit schreef, en breng dat terug tot 6 woorden. Pak je eigen beoordelingscriteria en die van Kluun erbij om wat je maakte te beoordelen. Zou je het op willen en kunnen sturen naar een schrijfwedstrijd?

  • Wat vond je van de oefening, of wat heb je geschreven? Vul het hieronder in!

    Neem contact met ons op