Meme: bestaand beeld bewerkt
Memes, bestaande afbeeldingen of filmpjes die door de toevoeging van tekst grappig worden, bloeien door internet.
Maar het woord ‘meme’ bestond al voordat het internet er was. Het is in 1976 bedacht door de Britse bioloog Richard Dawkins, in zijn boek The selfish gene. Toen Dawkins het woord ‘meme’ bedacht, liet hij het expres lijken en rijmen op ‘gene’, de Engelse term voor een stukje van DNA. Een ‘meme’ (‘stukje cultuur’) kan zich namelijk net als een stukje DNA voortplanten. En net als in de natuur, is de leukste en het beste het meest succesvol. Dus bestaand beeld dat het best bewerkt is, zal viral gaan.
Voor je begint met schrijven: wil je eerst meer weten over het genre ‘meme’, kijk dan in het Algemeen letterkundig lexicon. Wil je een voorbeeld van een meme zien, kijk dan naar de meme over een te lang eindexamen. Wil je eerst in het algemeen meer weten over hoe oefenen met genre en techniek je een betere schrijver maakt, klik dan hier.
Maak zelf een meme door een bestaand verhaal te nemen (bijvoorbeeld Roodkapje, of de vliegende Hollander, of Sinbad de Zeeman) en een in dat verhaal op zoek te gaan naar iets wat je niet zo logisch vindt. Waarom ziet Roodkapje met haar jonge oogjes bijvoorbeeld niet op tijd dat haar oma er opeens als een wolf uitziet? Bedenk dan een tekst om dat onlogische grappig te maken: misschien is jouw Roodkapje wel erg slechtziend of zelfs blind?
Kijk voor praktische maak-tips op:
- zoek een verhaal via bijvoorbeeld: https://www.beleven.org/verhalen/lijsten/soorten.php?soort=Arabisch-verhaal of https://www.beleven.org/verhalen/grimm/
- http://memebetter.com/generator: templates voor een wat oudere memestijl die vooral populair was rond 2008-14 en op websites zoals 9gag.com wordt gebruikt
- https://www.kapwing.com/meme-make: recentere templates die je zult herkennen van twitter en instagram
- mobiele apps: ‘Meme maker – Make a Dank Caption’ en ‘Mematic’
- knowyourmeme.com: voor het opzoeken van de betekenis van bestaande memes waarvan je de betekenis nog niet kent.
Kijk nu nog eens naar wat je maakte in de eerste schrijfopdracht. Kun je je meme grappiger maken door afbeelding en tekst nog wat meer tegenover elkaar te zetten?
Je kunt je eindproduct beoordelen met deze matrix.
Deze oefening is gemaakt met hulp van Chris van der Vegt.
Meer weten?
- Jeroen Uleman, ‘Wat is een ‘meme’?’, Donders Wonders, blog van Donders Instituut
- voorbeelden: WindmolenMemes en hollandsememerij en ik_ihe
- afbeeldingen die je wilt mijden: https://www.adl.org/