Partijprogramma

Het partijprogramma: hét genre waarmee je anderen kunt laten weten hoe de wereld er volgens jou in de toekomst uit moet zien. Je maakt er je politieke standpunten en plannen mee bekend aan de lezer. De meeste politieke partijen schrijven vrij lange partijprogramma’s, maar kiezen ook een metafoor (een pakkend beeld) om hun plannen kort samen te vatten. Zo gebruikte Geert Wilders in het eerste partijprogramma van de PVV de metafoor van een nieuwe ‘Gouden Eeuw’: stem je PVV, dan krijgt Nederland een toekomst die lijkt op welvarend 17e-eeuws Nederland (waarvoor het beeld ‘Gouden Eeuw’ al bestaat).

Wil je eerst meer weten over het genre ‘partijprogramma’ voor je aan de opdrachten begint, kijk dan in Ensiewaar je beschrijving vindt van een ‘Verkiezingsprogramma’: een partijprogramma dat specifiek voor een bepaalde verkiezen geschreven wordt. Wil je een voorbeeld van het genre ‘partijprogramma’ lezen voor je de oefening doet, klik dan hier (VVD, 2021) of hier (SP, 2021).

 • Schrijf een partijprogramma van maximaal 1 A4tje. Misschien wel voor een nog op te richten Jongerenpartij? Uit dat partijprogramma moet vooral duidelijk worden hoe het Nederland van de toekomst eruit zou moeten zijn volgens jou.
 • Wat tips:
  • welke metafoor (een beeld (in woorden, of misschien kies je een afbeelding?) staat voor jouw idee over de toekomst van Nederland?
  • bedenk 3 maatregelen die genomen moeten worden om die toekomst voor Nederland te krijgen.

Het lijkt wellicht wat kort, 1 A4tje, maar bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer had de politieke partij PVV een partijprogramma van 1 A4tje. Veel andere partijen maken ook een A4tje op basis van een langere tekst.

  • is ook in dit programma sprake van een metafoor als toekomstbeeld?
  • hoe zijn maatregelen verwerkt in dit partijprogramma? Hoeveel aandacht krijgen ze?
  • wat vind je van die maatregelen, zijn ze allemaal goed verbonden met het toekomstbeeld dat deze partij voor ogen staat?
 • Herschrijf nu je partijprogramma uit de eerste opdracht nog eens, gebruik makend van wat je leerde van het partijprogramma van Wilders. Kijk met name heel goed naar je koppeling tussen metafoor en maatregelen: hoe sterker het verband, hoe beter lezers zien hoe jij je toekomstideaal ziet en hoe je dat wilt bereiken.

Je kunt je eindproduct beoordelen met deze matrix.

Deze oefening is gemaakt naar een idee van Niña Weijers.

Meer lezen?

 • Wat vond je van de oefening, of wat heb je geschreven? Vul het hieronder in!

  Neem contact met ons op