Vindingrijk worden

Als je vindingrijk bent, kun je iets bedenken wat er nog niet is. Iedereen vraagt zich af hoe aan de overkant van de rivier te komen, en jij zegt: hout drijft, dus laten we een boom kappen en hem uithollen, dan hebben we een kano. Vindingrijkheid heb je nodig om een oplossing te verzinnen voor een probleem. Zonder vindingrijke mensen hadden we geen wielen, geen stofzuiger, geen leverworst en geen klittenband. Zonder vindingrijke mensen liepen we nog door de natuur op zoek naar voedsel, almaar op de vlucht voor wilde dieren.

Het allergrootste misverstand is dat uitvindingen uit het niets komen. Hoewel er altijd een moment van plotselinge doorbraak is – het beroemde ‘eureka’! – gaat er altijd een lang en moeizaam proces van klooien en proberen aan vooraf. Als je je bijvoorbeeld verdiept in de voorgeschiedenis van de auto, van de telefoon of van de computer, dan lees je dat die allemaal vele testversies hebben gehad. Versies die het niet of maar half deden, of zelfs ontploften en de uitvinder doodden.

Bedenk als je wilt leren om zelf vindingrijk te worden: bijna alle uitvindingen zijn een combinatie van twee of meer bestaande uitvindingen.

Voorbeeld 1:  De auto is een combinatie tussen een (paardloze) koets en een stoommachine. (Pas later werd deze stoommachine doorontwikkeld tot een bezinemotor.)

Voorbeeld 2: Een tuinhark is een grote hand met wijde vingers (de hark) met een afstandbediening (de steel). Een capuchon is een combinatie tussen een hoed en een jas (of een sweater). 

Je hoeft daarom nooit iets 100% zelf te bedenken. In het woord ‘uitvinden’ zit niet voor niets het woord ‘vinden’: je moet het gewoon zoeken in de wereld om je heen, liefst zo dichtbij mogelijk. Uitvinders zijn meesters in het combineren en doorontwikkelen van ideeën van anderen. Hier oefen je met het verzinnen van nieuwe taal door gebruik te maken van taal die je al kent.

 

Oefening nog in voorbereiding
Suggesties? m.hamel@uu.nl

  • Wat vond je van de oefening, of wat heb je geschreven? Vul het hieronder in!

    Neem contact met ons op